STARTINFORMATIE SCHEIDSRECHTERS SCHELDEVOGELS 2017-2018

Na een spetterende feestdag, nu weer even tijd voor korfbalzaken. Zaterdag begint het seizoen weer en er zijn wat kleine aanpassingen in de regels. Ik heb ze in deze bijlage even vermeld. Net als dat ik van alle scheidsrechters hun mailadres en telefoonnummer hebt vermeld. Mochten er problemen zijn, dan verneem ik ze graag.

 Tommy.

 

 1.) Wijzigingen in de bestuursbesluiten door de KNKV.

 

Het KNKV heeft wat bestuursbesluiten aangepast. Ik heb hieronder alleen vermeld wat voor ons van belang is.

 •  Aantal wissels in het wedstrijdkorfbal.

 Met ingang van dit seizoen is het aantal wisselmogelijkheden in het wedstrijdkorfbal uitgebreid. Waar voorheen 4 wissels waren toegestaan, zonder terugwissel is dat nu aangepast. Met ingang van dit seizoen heeft een team recht op maximaal 8 wissels en mag men ook onbeperkt terugwisselen. In het breedtekorfbal blijft de regeling ongewijzigd en daar geld dus dat men onbeperkt mag wisselen en maar 1 x terug mag.

 •  Rangordebepaling

 Met ingang van komend seizoen, wijzigt ook de rangordebepaling in alle klasse’s van het wedstrijdkorfbal. Bij gelijk aantal punten zal de rangordebepaling op onderstaande wijze worden bepaald:

 1. Het aantal in onderlinge wedstrijden behaalde wedstrijdpunten. Indien gelijk:
 2. Het doelsaldo van onderlinge wedstrijden. Indien gelijk:
 3. Het aantal gescoorde doelpunten in onderlinge wedstrijden. Indien gelijk:
 4. Het doelsaldo van de competitie. Indien gelijk:
 5. Beslissingswedstrijd op neutraal terrein

 Deze rangordebepaling geld alleen voor het wedstrijdkorfbal. Bij het breedtekorfbal blijft gelden dat er bij een gelijk aantal punten de teams gelijk eindigen.

 

2.) Wijzigingen in de spelregels.

 

In een aantal spelregels zijn er wat wijzigingen geweest. Hieronder staan ze vermeld. Lees ze goed door, zodat we allemaal weer up to date zijn.

 •  1.6 Uitrusting van spelers en officials.

 Alle voorwerpen die tijdens het spel gevaar kunnen opleveren, zoals brillen zonder montuur, armbanden, halskettingen, oorbellen, polshorloges en ringen, zijn niet toegestaan. Deze moeten worden verwijderd of in die mate afgeplakt, dat ze niet langer enig gevaar kunnen veroorzaken.

Als aanvulling zijn scherpe nagels verboden. Deze moeten kortgeknipt en glad zijn.

 •  2.3h Het controleren van spelers op gevaarlijke voorwerpen.

 Aanvulling op de bestaande tekst: De scheidsrechter zal controleren dat aan de voorwaarde gesteld in §1.6 wordt voldaan.

 •  1.6 Uitworp

 Aanvulling op de bestaande tekst: In wedstrijden waar zuivere speeltijd niet wordt toegepast is het mogelijk voor het team dat de uitworp neemt om dit recht kwijt te raken als zij worden bestraft voor regel § 3.6 g (vertragen van het spel). Dit resulteert in een spelhervatting voor het andere team.

(Mijn aanvulling: hiermee wordt bedoeld dat als ploeg A een doelpunt maakt en ploeg B, doet er erg lang over om de bal weer uit te nemen, dat het dan mogelijk is dat de scheidsrechter wegens “tijdrekken” een SH geeft aan ploeg A. Scheidsrechter doet er wel goed aan, om bij de eerste keer dat dit gebeurt te waarschuwen, alvorens men deze regel toepast.)

 •  2.2a Aanvoerder

 Aanvulling op de bestaande tekst: De aanvoerder moet een speler zijn die aan de wedstrijd begint, maar hoeft niet de wedstrijd uit te spelen. M.a.w. als de aanvoerder wordt gewisseld dan blijft hij of zij aanvoerder.

 •  3.11c Het nemen van de strafworp.

 Aanvulling op de bestaande tekst: Omdat de speler die de strafworp neemt moet schieten, wordt de bal die de handen van de speler verlaat gezien als een doelpoging. Als de bal die de handen verlaat niet richting de korf gaat wordt dit gezien als een overtreding van deze regel. (Mijn aanvulling: op het moment dat de scheidsrechter fluit dat de SW genomen mag worden, moet de bal richting de korf gaan. Dus echt een schot/doelkans. Doet de nemer wat anders, zoals o.a. stuiteren, dan overtreed hij de regel en volgt een SH voor de verdedigende partij.)

 

3.) Overzicht mailadres en telefoonnummers scheidsrechters

Deze zijn bekend bij Tommy

 

4.) Ruilen van wedstrijd.

 Mocht je onderling een wedstrijd hebben geruild, stuur dan altijd een mailtje naar Loes en naar Tommy. Loes zorgt dat het in het schema wordt aangepast en Tommy kan het op de KNKV wedstrijdzaken App aanpassen.

 

Mocht je toch nog even je spelregelkennis op willen halen, kijk dan op de site www.korfbalmasterz.nl . Hier kan je allerlei oefenvragen maken en kijken of je kennis nog up to date is.

Ik wens iedereen een fijn seizoen toe!

 Tommy

Waar vind je ons clubhuis?

Wie zijn wij?

Korfbalvereniging Scheldevogels werd op 19 september 1977 opgericht in Bergen op Zoom. 

Met diverse jeugd- en seniorenteams komt de vereniging uit in de KNKV korfbalcompetitie in West-Brabant.


Clubhuis (veld)

Staakberg 4A

4613 BL Bergen op Zoom

0164-250389