De Zaalwacht

Nu het zaalseizoen er langzaam weer aankomt, is er ook weer de zaalwacht. Hieronder wat duidelijke richtlijnen, over de taken van de zaalwacht.

Er worden altijd twee zaalwachten per blok ingepland. Dit heeft ermee te maken dat ons scorebord boven staat. Vandaar dat er één zaalwacht achter het scorebord zal zitten. Deze zaalwacht zal zich bezighouden met de stand en met de tijd. De andere zal beneden zijn en vanuit daar de boel in de gaten houden en het speelschema in de gaten houden. Deze zaalwacht zal ook de scheidsrechter ontvangen en afspraken maken. Denk hierbij aan afspraken of de klok op 1 minuut aan het einde van de eerste en tweede helft gestopt moet worden, maar geef ook door of we op tijd kunnen beginnen. Tevens is de taak om palen, korven en ballen te wisselen. Dit gebeurt ook vaak in combinatie met de coaches.

Voor de zaalwacht die bij het scorebord zit, hier wat tips. Stel een inspeeltijd in. Doe dat op basis van de aanvangstijd. Over het algemeen zitten er 5 minuten tussen de wedstrijden. Stel dan de klok in op 5 en laat hem teruglopen naar 0. Zoemer gaat en wedstrijd begint. Is er minder tijd beschikbaar, dan ook een kortere inspeeltijd.

Houd de rust op maximaal 5 minuten. Dit doe je volgens het volgende principe. Scheidsrechter fluit voor de rust, zaalklok weer op 5 minuten en terug laten lopen naar 0. Zoemer is weer het signaal om te beginnen. Maar ook hier geld, dat het altijd even duurt voor iedereen terug is.

In de zaal is warmlopen altijd lastig. Bijna iedereen doe dit bij de achterlijn. Maar niets is zo vervelend als gestoord worden tijdens je wedstrijd. Dus de zaalwacht van beneden, maak ook aan de teams duidelijk die warm gaan lopen bij de achterlijn, dat het pas MAG als de bal in het andere vak is.

Zorg ervoor dat de blessure-preventie-tas beschikbaar is in de hal. En bied de scheidsrechters wat te drinken aan, dat vinden ze ook erg fijn. Hiervoor worden er consumptiemuntjes beschikbaar gesteld.

Tijdens de wedstrijden wordt, in principe, de klok NIET stilgezet. We spelen zonder zuivere speeltijd. Echter bij de wedstrijden van het eerste, in het wedstrijdkorfbal, is dit wel degelijk mogelijk. Het gaat om onderstaande situaties, met hun gebaren:

                                                                 

                   Gebaar tijd stil:                                                 Gebaar Time-out

                                                                                                                         

Alleen bij dit gebaar, MOET de klok stil worden, gezet, bij alle wedstrijden in het wedstrijdkorfbal.

Mochten zich er situaties voordoen, die niet beschreven staan, gebruik je gezonde verstand om dit op te lossen.

 

Tommy

 

 

 

Waar vind je ons clubhuis?

Wie zijn wij?

Korfbalvereniging Scheldevogels werd op 19 september 1977 opgericht in Bergen op Zoom. 

Met diverse jeugd- en seniorenteams komt de vereniging uit in de KNKV korfbalcompetitie in West-Brabant.


Clubhuis (veld)

Staakberg 4A

4613 BL Bergen op Zoom

0164-250389